Expeditiepraat met Herold: Schaken op meerdere borden

ZZP Barometer| expeditiepraat met Herold | Schaken op meerdere borden

Als je zelf geen plan hebt, word je onderdeel van iemands anders plan

Als voormalig Expeditie Robinson-lid blik ik terug op de uitzendingen van afgelopen weken. Elke donderdag avond geniet ik van de beslommeringen die de huidige expeditieleden meemaken. Het zal jullie niet verbazen dat ik na mijn deelname in 2017 een andere kijk op het programma heb gekregen.

Twee weken geleden was aflevering 11 duidelijk van Steven, in mijn ogen is hij de tactische revelatie van Expeditie Robinson 2018. Gregory komt als oud topsporter eindelijk op stoom en lijkt in de goede richting te bewegen, gaat hij dit seizoen met de winst lopen? Hij en Lauri spannen buiten het gezichtsveld van de anderen samen. Gregory weet als geen ander hoe je in de aanloop naar een finale onder de radar kunt blijven en je een groeiende vorm kunt maskeren.

Dominique is na de eilandraad van aflevering 12 niet gaan piekeren. Ze kreeg veel stemmen tegen en flirt op finalisten-eiland met Steven om een verbond te sluiten. Robin die dit seizoen al vele dagen op winnaars eiland vertoefde is op zoek naar zijn plek in het spel, terwijl Loiza en Steven op oorlogsvoet met elkaar leven. Boer Jan doet zijn ding en fietst er al een aantal eilandraden slim tussendoor.

Liever kwijt dan rijk

Waar gaat dit heen, wie heeft er een plan dat groter is dan het plan van de ander? Durven er deelnemers op meerdere schaakborden tegelijker tijd te schaken? De inzet is hoog, de titel Robinson 2018 ligt in dit stadium van de expeditie bijna binnen handbereik. Niemand wil nu nog het strijdtoneel verlaten, de messen worden duidelijk geslepen. Loiza ligt daarbij het meest onder vuur en steekt niet onder stoelen of banken dat de andere expeditieleden haar liever kwijt dan rijk zijn. Ze zet zich zelf daarmee in de underdogpositie en dreigt hierdoor publiekslieveling 2018 te gaan worden. Ik bespeur bij mezelf steeds meer sympathie voor haar open en oprechte wijze van communiceren.

Passende strategie en tactiek

Bij het stellen van doelen is het belangrijk om het proces goed in kaart te brengen en daarbij een passende strategie en tactiek te bedenken. Je zult jezelf vooraf moeten bedenken langs welke weg jij denkt omhoog te klimmen naar het hoogste schavot. In mijn tijd bij defensie is mij geleerd om vooraf de eigen middelen en die van de tegenstander in kaart te brengen om daarmee de risico’s te inventariseren. Er wordt dan gesproken over aanvaardbare risico’s die je van te voren incalculeert. Als je daarbij helder op het vizier hebt welke prestatie jij daarbij moet leveren om deze zo veel mogelijk te beperken, komt een positief eindresultaat doorgaans vanzelf.

Robin waant zich al met één been in de finale. Creëert daardoor minder scherpte bij zichzelf en besluit in aflevering 12 om de proef voor immuniteit te laten lopen ten gunste van een positie verbetering in het spel. De aankomende eilandraad neemt hij daarbij voor lief omdat hij zich veilig waant.

Erop of eronder

Nu het heet onder de voeten wordt weten de kandidaten dat de aankomende immuniteitsproef er één gaat zijn van “Erop of eronder”. Met zijn vijven beginnen Lauri, Gregory, Loiza, Jan en Robin aan de proef. Robin is tot inkeer gekomen en wil er deze proef weer vol voor gaan. Loiza beseft als geen ander dat winnen zo’n beetje haar enige strohalm is om in het spel te blijven. Ik kruip op het puntje van mijn stoel, bijna de beeldbuis in en voel dezelfde spanning als vorig jaar toen ik de proeven zelf mocht doen, ik krijg een rilling over mijn rug.

Boer Jan begint niet sterk, het valt me op dat hij de laatste tijd in de biecht zelfmedelijden begint te krijgen. Dit blijken geen helpende gedachten te zijn, hij gaat als eerste kopje onder. Lauri volgt snel daarna terwijl ik Robin letterlijk zie verkrampen door de druk die hij zichzelf oplegt.

Loiza en Gregory strijden een titanen strijd die in het voordeel van mijnheer Sedoc beslecht wordt. Op finalisten eiland zie ik een slimme Sedoc die tot het allerlaatste moment wacht om te vertellen wie hij gaat uitdagen. Zijn morele kompas zet hem daarbij duidelijk op het verkeerde been. Hij kiest namelijk voor als een ware gentleman Steven uit te dagen in plaats van zijn vrouwelijke opponent Dominique. Als hij bij de proef aankomt zie ik de angst en verbazing in zijn ogen en hoor hem zeggen: “Deze proef op kracht is er één die duidelijk niet in mijn straatje ligt.” Lieve Gregory ik hoor het je een aantal afleveringen geleden nog zeggen: “Het wordt nu tijd dat ik meer aan mezelf ga denken”. Doe dat dan ook en daag die dame uit in plaats van oerkracht Steven. Hou je verdorie vast aan je eerder bedachte strategie en tactiek.

Meesterlijk plan

Steven oogt al een aantal afleveringen rustig, zou hij dan een masterplan hebben? Terwijl bij Gregory het melkzuur tot achter de oren kruipt zie ik Steven opzij kijken en voor ik het in de gaten hebt ligt zijn ijzeren staaf op de grond. Ik hoor hem laconiek zeggen; “Ja, ik kon niet meer.” Gregory en Dominque blijven enigszins verbaasd achter op finalisten eiland en Steven gaat met nog veel stemmen op zak richting eilandraad om daar de boel op stelten te zetten. Strategisch en tactische gezien vind ik dit een meesterlijk plan.

In het basiskamp ligt Loiza al een aantal dagen aardig onder vuur en heeft zij besloten om in het kader van eigen lijfsbehoud fors stemmen in te zetten op fysiek en mentaal sterke speler Robin. Daarentegen hebben Robin, Jan en Lauri hun stemmen tegen Loiza ingezet. Wat niemand voorzien had gebeurt, Steven heeft in zijn masterplan twee scenario’s bedacht en kiest ervoor om mede BN-er Loiza te sparen en Robin uit het spel te roken.

Heer en meester

Steven is daarmee in aflevering 12 en 13 het meest route vast en vaart een duidelijk op het proces afgestemde koers. Op dit moment is hij heer en meester in het spel. Hij schaakt daarbij met speels gemak op meerde borden, die door zijn woorden “we gaan messen uitdelen” kracht wordt bijgezet. Gregory zwijnt door de meesterlijke zet van Steven. De Rotterdamse ruwe bolster en blanke pit Robin gaat het spel enigszins onverwacht verlaten. Doordat hij twee proeven geleden verzaakte om op zijn toppen van zij kunnen te presteren, maakt hij nu min of meer door eigen toedoen plaats voor de ontketende Loiza en Steven.

Robin, je hebt iets te veel risico’s genomen jongen, jammer ik had je die finale plaats als geen ander gegund, helaas ben jij een deel van het plan van iemand anders geworden. Het stem-kapitaal van dit seizoen is zo goed als opgerookt. Steven, je lijkt op rozen te zitten, maar vaak komt hoogmoed voor de val. Hopelijk blijf je op koers en “Loatuh gai oew eiguh als rasechte Brabo nie gek maken”. Als het tactisch brein van editie 2018 mag jij van mij met de zege aan de haal. Alhoewel ik het de underdog Loiza ook gun om dit jaar winnend af te sluiten.

Ik zeg: “Op naar een veel belovende volgende week donderdagavond”

P.S. Houd je altijd vast aan het bedachte proces, manage daarbij je eigen prestaties om te komen tot het beoogde resultaat.

Herold Dat
Herold Dat

Als docent fysieke en mentale vorming deelt Herold Dat zijn inzichten over Mentale Kracht, Leidinggeven, Stress Reductie en Agressie regulatie. Door te investeren in het (zelf) Leiderschap, de team-balans en het kunnen presteren onder druk, levert hij daarmee een bijdrage aan een duurzame inzetbaarheid en de veerkracht van personeel binnen diverse organisaties. Daarnaast was Herold Dat deelnemer aan Expeditie Robinson 2017.

Bekijk alle artikelen van Herold Dat →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

  • Een eigen bedrijf starten
    17 juli 2019  Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht, Nederland

Bekijk de volledige agenda →