Wat doe je als je opdrachtgever niet betaalt?

ZZP Barometer | Wat doe je als je opdrachtgever niet betaalt? | Knab

4 tips bij het uitblijven van een betaling

Stel: je hebt een factuur gestuurd naar je opdrachtgever, maar hebt op de vervaldatum nog geen geld op je rekening. Misschien is de opdrachtgever gewoon vergeten om het geld over te boeken. Een beleefde herinnering versturen is dan helemaal geen gek idee. Maar wat doe je als de betaling alsnog uitblijft?

1. Vermeld de betalingstermijn op de factuur

Zorg dat facturen die je verstuurt altijd compleet zijn. Vermeld de betalingstermijn op de factuur, maar ook de datum waarop je de factuur hebt opgesteld, je contactgegevens, je KvK-nummer en het btw-nummer. Vaak ligt de betalingstermijn tussen 14 en 30 dagen. Met een betalingstermijn in je algemene voorwaarden en vermeld op de factuur, kan er geen misverstand over ontstaan!

2. Pleeg een belletje

Als je opdracht na de betalingstermijn niet betaald is, kun je altijd even met je opdrachtgever bellen. De insteek van je telefoontje? Een beleefde herinnering aan de onbetaalde factuur. Je hoeft niet te veel in te gaan op de reden van de te late betaling. Spreek mondeling af wanneer het geld naar jouw rekening wordt overgeboekt.

3. Verstuur een 2e betalingsherinnering

Als je de opdrachtgever niet telefonisch kunt bereiken of de betaling nog steeds niet binnen is, wordt het spannender. Het is tijd om een schriftelijke, tweede herinnering te sturen. Blijf altijd beleefd, maar benadruk wel de noodzaak van de betaling. Vermeld ook de uiterste dag waarop de betaling binnen moet zijn en geef aan dat je verdere stappen onderneemt als de betaling uitblijft.

4. Incassobureau inschakelen

Kom je er niet uit met je opdrachtgever? Dan kan je hem of haar in gebreke stellen Je geeft dan aan dat je vervolgstappen onderneemt en dat de kosten voor de rekening van de opdrachtgever zullen zijn.

Daarna kun je een incassobureau inschakelen. De meeste zzp’ers kiezen voor een incassobureau dat werkt op basis van no cure, no pay. Een laatste stap is een gang naar de rechter, maar dat wil je natuurlijk niet. Een rechtsbijstandsverzekering kan je dan juridisch bijstaan.

5. Factuur betaald? Ontdek het met een betaalalert van Knab Zakelijk!

Met een zakelijke rekening bij Knab bepaal je zelf wanneer je een alert ontvangt. Handig als er een factuur betaald wordt of de vaste lasten worden afgeschreven. Zo weet je altijd direct waar je aan toe bent. Daarnaast krijg je voor slechts € 5 per maand een compleet zakelijk bankpakket, inclusief:

  • 5 betaalrekeningen incl. betaalpas;
  • 1.000 gratis transacties per jaar;
  • onbeperkt aantal spaarrekeningen.

Zakelijke rekening bij Knab? Klik hier voor meer informatie.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →