Kun je als zzp’er tevens in loondienst werken?

ZZP Barommeter | Kun je als zzp’er tevens in loondienst werken? | Freelance Payroll

7 belangrijke punten om rekening mee te houden

Wil je graag voor jezelf beginnen, maar wil je toch dat stukje zekerheid behouden? Iets wat veel mensen zich afvragen is of je als zzp’er tevens in loondienst kunt werken. Het antwoord is heel simpel: ja, je kunt als zzp’er in loondienst werken. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal belangrijke punten.

Je huidige werkgever

Allereerst is het belangrijk dat je even checkt bij je huidige werkgever of het akkoord is dat jij je bezighoudt met nevenwerkzaamheden, zoals dus je eigen onderneming. Dit moet vastgesteld zijn in je contract, dus overleg altijd met je werkgever voordat je voor jezelf aan de slag gaat.

Ondernemingsplan

Maak van te voren een ondernemingsplan, zodat je weet of je plan wel reëel is. Bovendien is het goed om te weten of de Belastingdienst jou als ondernemer ziet. Wanneer je activiteiten verricht binnen de hobby- en familiesfeer dan ben je namelijk geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Controleer dit altijd even bij de Belastingdienst.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Het maken van een fout kan altijd gebeuren. Sommige fouten hebben echter grote gevolgen. Wanneer een beroepsfout je klant grote schade kan toebrengen dan is het een goed idee om te kiezen voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Btw afdragen

Check altijd even van te voren of je btw moet afdragen. Er zijn sommige uitzonderingen, waardoor jij als zzp’er geen btw hoeft af te dragen.

Zelfstandigenaftrek

Ga je meer dan 1225 uur per jaar besteden aan jouw eigen bedrijf? En heb je aan het begin van het jaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Let erop dat wanneer je meer tijd besteedt aan je werk in loondienst dan aan je zzp-werkzaamheden, je hiervoor niet in aanmerking komt. Let er daarbij op dat je goed nagaat wanneer je begint met jouw onderneming. Het urencriterium geldt per kalenderjaar, dus als je in december begint met jouw onderneming kun je nooit aan de 1225 uur komen.

Startersaftrek

Als je in één of meer van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en je in deze periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast dan heb je recht op de startersaftrek.

Inkomensbelasting

Let erop dat het kan voorkomen dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt en dat je dus meer inkomensbelasting moet afdragen.

Hulp nodig?

Wil jij je als ondernemer niet bezighouden met deze activiteiten? Schakel dan FreelancePayroll in en wij nemen jouw zorgen uit handen, zodat jij je volledig kunt focussen op het ondernemerschap.

FreelancePayroll
Partner van ZZP Barometer

FreelancePayroll is sinds 2018 actief en richt zich op freelancers en zzp'ers. Wij bieden Freelance payrolling aan voor zelfstandigen denk hierbij aan: salarisbetaling, pensioenopbouw, creditchecks, beschermen bij wanbetaling opdrachtgevers, verzekeren tegen bedrijfsaansprakelijkheid en persoonlijk advies van een eigen adviseur. Voor zelfstandigen bieden we tevens ZZP Ondersteuning aan denk hierbij aan: debiteurenbeheer, creditchecks, opstellen modelovereenkomsten, persoonlijk advies van een eigen adviseur.

Bekijk alle artikelen van FreelancePayroll →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →