Martin Looij: “Neem de tijd en regel je bankzaken goed, het geeft je rust in je hoofd”

ZZP Barometer | Interview Martin Looij | Knab

Interview met Martin Looij van Keep Exploring Games

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Martin Looij van Keep Exploring Games. Wij vroegen hem hoe hij zijn zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?

Ik heb als zzp’er een eigen bordspeluitgeverij. Ik ontwerp zelf spellen, koop spelideëen in van andere spellenauteurs en ik koop de rechten van bestaande spellen. Deze produceer ik dan in China en verkoop ik over de hele wereld. Daarnaast verhuur ik mezelf ook nog als Online Marketeer aan MKB-bedrijven die hieraan behoefte hebben.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

Ik heb voor Knab gekozen omdat het als starter een voordelige bank is. Voor € 5 per maand heb je alles wat je nodig hebt als starter. Andere banken vragen vaak veel meer voor een zakelijke rekening. En hoewel een aparte zakelijke rekening geen eis is voor zzp’ers is het in de praktijk wel onmisbaar om overzicht te houden. Ook heeft Knab wel veel van de functies die grotere banken hebben, zoals betaling met iDeal en een koppeling met diverse boekhoudpakketten.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Als zzp’er met een koophuis is enige reserve altijd een must. Je wil rustig kunnen slapen, wetende dat als de verkopen eens tegenvallen of je minder ingehuurd wordt je toch rustig de hypotheek en de boterhammetjes kunt betalen

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

In mijn geval is het lastig om een goede reserve te hebben, omdat de inkomsten en uitgaven van mijn bordspellenuitgeverij erg fluctureren. Een printrun voor één spel kost al gauw zo’n €20.000, terwijl je de inkomsten hiervoor pas binnenkrijgt als je de spellen daarna verkoopt. Dat zorgt ervoor dat ik regelmatig mijn persoonlijke reserves gebruik om deze producties te financiëren. Nadat een spel dan in de handel is kan ik dan die reserve weer langzaam aanvullen. Maar omdat de inkomsten ook erg fluctureren en onvoorspelbaar zijn heb ik hier geen bepaald systeem in, ik kijk per maand wat ik aan mijn reserve kan toevoegen.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

Nee. Omdat de inkomsten en uitgaven zo fluctureren is dit erg lastig. Ook komen mijn spellen vaak in oktober uit, waardoor alle kosten ervoor in het huidige jaar zitten maar de meeste inkomsten in het jaar daarna. Dat maakt doelen stellen en financieël overzicht houden erg lastig. Uiteraard hou ik wel overzicht van mijn financiën en heb ik wel als doel dat elke printrun winstgevend is. Daarnaast wijk ik als Online Marketeer nooit van mijn uurtarief af. Ik sta voor de waarde die ik toevoeg aan een bedrijf en wijk hier niet van af. Hier heb ik wel een doel qua maandelijkse inkomsten. Tot nu toe heb ik deze altijd gehaald, mocht ik hier een keer niet aan dreigen te komen dan zal ik meer moeite doen in het aantrekken van nieuwe klanten, maar momenteel groeit de spellenuitgeverij zo hard dat ik maar zeer beperkt nieuwe marketing klanten aan kan nemen.

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

De toekomst is erg belangrijk, ook dan moet ik mijn hypotheek kunnen blijven betalen. We zitten nu economisch in een goed tijdperk, maar als er weer een crisis komt zullen mensen weer minder bordspellen kopen en zullen bedrijven ook minder uitgeven aan marketing. Hiertegen wil ik me gaan indekken door langzamerhand mijn reserve groter te maken en een bepaalde grootte te bereiken qua bordspellen zodat het makkelijker wordt om via nog meer distributiekanalen te verkopen, waardoor ik me meer kan richten op het uitgeven en minder op het verkopen. Maar met de momenteel nog sterk groeiende bordspelmarkt en de groeiende vraag naar online marketeers maak ik me voorlopig nog geen zorgen voor de toekomst, maar voorbereiden en vooruitdenken is wel onmisbaar, in elke markt.

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Regel alles goed. Het klinkt misschien als starter als een hoop gedoe en een hoop kosten om een zakelijke rekening en een boekhoudpakket te hebben en jaarlijks een controle en IB aangifte door een boekhouder te doen, maar dit is wel nodig als je wil groeien. Facturen aanmaken, financieel overzicht en automatisch BTW-aangifte doen zijn hier maar enkele voordelen van, en als de Belastingdienst een keer op de stoep staat wil je ook geen kast met schoenendozen met bonnetjes opentrekken. En behalve een opgeruimde boekhouding zorgt ook dit voor rust in je hoofd. Rust in je hoofd die je kunt gebruiken om succesvol te ondernemen!

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →