5 tips om als zzp’er te sparen voor een vakantie

ZZP Barometer | Tips om als zzp'er te sparen voor vakantie | Knab

Bepaal je spaardoel en maak dit zo concreet mogelijk

De zomervakantie komt er weer aan. Hét moment dat de meeste Nederlanders wel zin krijgen om een reisje te maken. Maar daar moet je waarschijnlijk wel je spaarrekening voor aanspreken. Hoe kun je nu als zzp’er het beste sparen voor een vakantie? Je leest hier een aantal tips.

Tip 1: Maak je doel specifiek

Begin met het bepalen van je spaardoel en maak dit zo concreet mogelijk. Bepaal onder andere het streefbedrag en de einddatum waarop je het volledige bedrag bij elkaar wilt hebben gespaard. Visualiseer daarnaast ook eens waar je voor spaart door bijvoorbeeld een foto van je bestemming op een zichtbare plek te plaatsen. Dat kan weer extra motiverend werken.

Tip 2: Open er een aparte spaarrekening voor

Heb jij één spaarrekening voor al jouw spaargeld? Je bent niet de enige. Maar als je verschillende spaardoelen hebt, kun je op deze manier wel al snel het overzicht verliezen. Overweeg daarom om een aparte spaarrekening te openen voor jouw vakantie.

Bij de meeste banken is het vrij eenvoudig om meerdere spaarrekeningen te openen. Kies je voor sparen bij Knab, dan betaal je daar ook geen extra kosten voor.

Tip 3: Sta stil bij de spaarvorm van je rekening

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt sparen. De meest voorkomende spaarvorm is flexibel sparen. In dit geval is er geen minimum inleg en bepaal je zelf wanneer je het geld opneemt. Handig als je over een niet al te lange tijd op vakantie wilt gaan. De spaarrente is dan alleen niet zo hoog.

Je kunt er ook voor kiezen om deposito te sparen. De rente is dan hoger naarmate je het spaargeld een paar jaar laat staan. Je krijgt alleen wel een boete als je het bedrag eerder opneemt dan vooraf afgesproken. Er geldt voor deze spaarvorm een minimale inleg van € 1.000. Al met al alleen geschikt als je spaart voor een grote reis die je niet dit jaar nog gaat maken.

Tip 4: Zet structureel geld opzij

Als zzp’er krijg je je vakantiegeld niet zomaar op je rekening gestort. Daarvoor ben je zelf verantwoordelijk. Bepaal daarom hoe jij ervoor kunt zorgen dat je genoeg geld spaart. Misschien zet je graag maandelijks geld opzij, of kies je ervoor om een percentage van elk factuur naar je spaarrekening over te boeken.

Tip 5: Spaar extra voor je vaste lasten

De meeste mensen in loondienst krijgen in mei 8% vakantiegeld van het brutoloon uitgekeerd. Op zich is dat een prima richtlijn voor jou als zzp’er. Er is alleen een maar. Tijdens je vakantie verricht je (bijna) geen werk en is je inkomen vaak lager. Het is dus slim om wat extra te sparen voor je vaste lasten tijdens de vakantie.

Als je niet elke maand 10% van je inkomen kunt sparen, is dat natuurlijk helemaal niet gek. Als zzp’er heb je immers een wisselend inkomen. Zet dan alleen wel in de maanden dat het kan iets meer opzij, zodat je in de maanden dat er wat minder geld binnenkomt wat minder kunt sparen.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →