Ben jij een ambitieuze zzp’er?

Ben jij ambitieus, zzp'er? | ZZP Barometer

Omring je met mensen die hogere doelen stellen

Tijdens het schrijven van deze blog zit ik in Los Angeles. Het is alweer de vierde keer in korte tijd dat ik hier ben. Het is een prachtige omgeving en ik krijg er zoveel inspiratie! Dit komt niet alleen door het heerlijke weer, maar ook door de mensen die ik ontmoet. Velen zijn expats of komen uit andere delen van Amerika en hebben dromen die ze willen waarmaken. Hierdoor heeft deze omgeving een ‘vibe’ die onbeschrijfelijk is, en dat voelt heel goed voor mij als creatieve en ambitieuze ondernemer.

Als je ambitieus bent, wil je alles eruit halen wat erin zit. Je wilt knallen, er helemaal voor gaan. Maar het is dan wel belangrijk dat je de juiste condities schept om jezelf helemaal te kunnen ontplooien. ‘Omgeving is sterker dan wilskracht’, is een uitspraak van de Amerikaanse topspreker, coach en ondernemer Tony Robbins. Mocht je hem niet kennen, in mijn boek Joyful ondernemen vertel ik meer over wie hij is en wat ik heb meegemaakt tijdens zijn seminar Unleash The Power Within. Voor mij was dat een trigger om te gaan ondernemen.

Met wie je tijd spendeert, is wie je wordt

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er veel waarheid zit in zijn uitspraak. Het maakt niet uit hoe hard je wilt gaan, als je omgeving jou niet ondersteunt in de groei die je door wilt maken, wordt het erg lastig om je doelen te bereiken. Het is dus belangrijk om gelijkgestemden om je heen te verzamelen, mensen die ook ambitieus zijn en het liefst al een flink aantal stappen verder zijn dan jij. Ik ben de afgelopen jaren veel naar seminars, bijeenkomsten en netwerkevents gegaan om succesvolle mensen om me heen te verzamelen. ‘Met wie je tijd spendeert, is wie je wordt; verander je leven door bewust mensen om je heen te verzamelen die hogere doelen stellen’, ook een uitspraak van Tony.

Succes in wat jij wilt bereiken wordt onvermijdelijk als je met gelijkgestemden omgaat, of met zzp’ers die meer dan jij hebben bereikt. Het is lastig om uit je omgeving te groeien, want je gaat je altijd aan je omgeving aanpassen. Als je ambitieus bent, wilt groeien, je doelen wilt bereiken, verander dan je omgeving en ga om met de mensen op het niveau waarop jij wilt opereren.

Vergroot je kans op succes

Een tijdje ging ik regelmatig naar restaurant Dauphine, vlakbij het Amstelstation in Amsterdam. Dat zit in hetzelfde gebouw als radiostation BNR en de redactie van Het Financieele Dagblad. Daar kwam ik een aantal keer Humberto Tan tegen, die daar toentertijd een radioprogramma presenteerde. Het was dus logisch voor hem om te lunchen of andere afspraken te hebben in dat restaurant. We begroetten elkaar en maakten kort een praatje. Dat kon, aangezien we elkaar niet lang geleden ontmoet hadden op een event waar ik dagvoorzitter was en hij een prijs uitreikte. Het feit dat ik vaak in Dauphine zat wanneer ik zakelijke afspraken had, maakte de kans groter dat ik mensen zoals hij tegen het lijf liep. En je weet nooit welke kansen eruit kunnen voortvloeien. Zorg ervoor dat je in de juiste situaties terechtkomt om je kans op succes te vergroten. Bedenk een aantal hotspots waar mensen rondlopen die succesvol zijn of iets ambiëren. Vraag jezelf af:

  • Met wat voor typen mensen wil jij meer omgaan?
  • Op welke plekken hangen succesvolle mensen uit? (Denk aan restaurants en events.)
  • Als je iemand kent of over iemand leest die je inspireert, waar gaat hij of zij dan naartoe om zelf te netwerken en inspiratie op te doen?
  • Waar gaan mensen met wie je in contact wilt komen naartoe om hun collega’s te ontmoeten?
  • Welke mensen inspireren jou om actie te ondernemen?
  • Hoe kun je het beste mensen om je heen verzamelen die samen met je brainstormen? Die op jouw ideeën schieten en er nieuwe elementen aan toevoegen?

Ben jij een ambitieuze zzp’er? Lees dan meer in het boek Joyful Ondernemen. Het is te verkrijgen bij onder andere managementboek.nl, bol.com, bruna.nl en ako.nl en op joyfulondernemen.com

Joyful Ondernemen nu aanschaffen met een speciale actie? Klik dan hier.

Sentini Grunberg

Sentini Grunberg richtte in 2008 als 19-jarige haar eerste onderneming op: InMovement, een bedrijf waarmee ze dansworkshops voor kinderen organiseerde en trainingen aan bedrijven gaf op het gebied van vitaliteit en wellness. De afgelopen jaren is zij zich steeds meer gaan focussen op het geven van trainingen over netwerken, acquisitie en personal branding. Voor haar online YouTube-programma Behind The Mind interviewt ze ondernemers van Amsterdam tot Silicon Valley. Vanaf 2016 werkt ze onder haar eigen naam sentinigrunberg.com en runt ze een videomarketing bureau Grunbergpr.com.

Bekijk alle artikelen van Sentini Grunberg →

Populaire artikelen

Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →