Nieuwe kabinet wil zzp’er “Vertrouwen in de toekomst” geven

Nieuwe kabinet wil zzp'er “Vertrouwen in de toekomst” geven | ZZP Barometer

Modelovereenkomsten vervangen voor opdrachtgeversverklaringen

In het nieuwe regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan de regels rondom zzp’ers op de schop. Met de nieuwe slogan “Vertrouwen in de toekomst” hoopt het kabinet ook voor de zzp’er de goede weg in te slaan. Zo zijn de plannen van het nieuwe kabinet in Den Haag om modelovereenkomsten te vervangen voor zogenoemde opdrachtgeversverklaringen. Bovendien worden zelfstandigen niet verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Ook zou er een minimum uurtarief voor zzp’ers komen zodat ‘de ergste uitwassen aan de onderkant’ worden tegengegaan. Tevens wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd, zo meldt RTLZ op basis van uitgelekte plannen van het regeerakkoord vanuit Den Haag.

De afgelopen maanden heeft de formatie voor veel discussies gezorgd. Zo was er onenigheid over het verplichtstellen van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp’ers, onduidelijkheid over de Wet DBA en heibel over schijnzelfstandigheidsconstructies.

Jouw kennis en netwerk uitbreiden op de Dag van de ZZP'er? Download jouw toegangsbewijs

De Dag van de ZZP’er is hét zzp-event van het jaar waar je als (z)zp’er, freelancer of interim professional écht bij moet zijn. Download jouw korting voor een toegangsbewijs t.w.v. €19,95 hier.

Meer info

Opdrachtgeversverklaringen

Er zijn plannen om de modelovereenkomsten, zoals geregeld in de Wet DBA, te vervangen voor opdrachtgeversverklaringen in de vorm van webmodules. Opdrachtgeversverklaringen zouden namelijk volgens de nieuwe formatie in Den Haag zorgen voor meer duidelijkheid en zekerheid bij de inhuur van een zelfstandige. Daarnaast zou ook het begrip ‘gezagsverhouding’ in de wet worden verduidelijkt. Hierdoor zullen bedrijven meer inzicht krijgen of degene die de opdracht uitvoert echt een zelfstandige is.

Naast de plannen om de modelovereenkomsten te vervangen voor opdrachtgeversverklaringen, staan er in het regeerakkoord ook plannen om in het eerste jaar minder strenge controles uit te voeren. Zo zou de Belastingdienst terughoudend zijn met het uitdelen van boetes.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Uit de uitgelekteplannen blijkt verder dat er geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers komt. Wel geeft het nieuwe kabinet aan dat zij in gesprek gaan met verzekeraars om de verzekeringen aantrekkelijker voor zzp’ers te maken door de kosten te verlagen. Ook blijkt uit plannen van het nieuwe kabinet dat zzp’ers zelf de pensioenopbouw moeten regelen. Voor CDA een flinke domper. Zij zijn namelijk voorstander van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers en van verplichte pensioenopbouw.

Minimum zzp-uurtarief

Schijnzelfstandigheid heeft de afgelopen weken hoog op de agenda gestaan door de commotie rondom Deliveroo en UberEats. Het nieuwe kabinet komt daarom met het plan om een minimumuurtarief voor zzp’ers te hanteren. Op die manier hoopt de overheid schijnzelfstandigheid een halt toe te roepen. Zzp’ers die tegen een te laag tarief werken, zouden door de invoering van het minimumuurtarief niet meer als zelfstandigen worden gezien.

Als de nieuwe plannen gerealiseerd worden, zal de zzp’er een minimum uurtarief moeten rekenen tussen de €15 en €18 euro. De meeste zzp’ers hanteren een hoger uurtarief: voor hen is er dus niet veel aan de hand. De maatregel is namelijk vooral bedoeld om ‘de ergste uitwassen aan de onderkant’ tegen te gaan.

Zelfstandigenaftrek omlaag

Als onderdeel van de belastingherziening die het nieuwe kabinet voor ogen heeft, wordt de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers verlaagd. Dit mede door de invoering van een lager tarief van de vlaktaks. Eerder werd ook al bekend dat in het nieuwe regeerakkoord het lage btw-tarief omhoog gaat van 6 procent naar 9 procent.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →