Zzp’er en flexibilisering ter discussie tijdens formatie

Zzp'er en flexibilisering ter discussie tijdens formatie | ZZP Barometer

Vakbonden stappen uit polderoverleg vanwege zzp-discussie

Het polderoverleg tussen de Vakbonden FNV, CNV en VCP en werkgevers is tijdens de formatie stukgelopen. Er zijn geen nieuwe afspraken gemaakt over meer duidelijkheid en zekerheid op de arbeidsmarkt. Het doel van de polderoverleg was om de groei van flexwerkers een halt te roepen. De doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt zou namelijk volgens vakbond CNV geen zekerheid bieden voor werkend Nederland.

Minister-president Mark Rutte geeft aan ook teleurgesteld te zijn dat het polderoverleg mislukt is. Rutte ziet graag een akkoord met de sociale partners en stelt in de Telegraaf dat het in Nederland traditie is maximaal met elkaar te discussiëren en te overleggen. Ook als het gaat om het oplossen van de problematiek binnen de arbeidsmarkt.

Nieuwe realiteit

De groei van het aantal zzp’ers heeft volgens Jeroen Sakkers, oprichter van ZZP Barometer, een positief effect op de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie van Nederland. “De vakbonden krimpen en hebben daardoor ook steeds minder draagvlak. Jongeren en zzp’ers voelen zich bijvoorbeeld al lang niet meer thuis bij of vertegenwoordigd door deze sterk vergrijzende clubs. Daarom is het absurd dat ons polderoverleg nu spaak loopt vanwege deze bonden. Ze lopen weg voor een nieuwe realiteit, waarin de traditionele vormen van arbeid niet meer leidend zijn op de arbeidsmarkt. Mijn advies aan de bonden: open de ogen en richt het vizier op de toekomst, in plaats van te blijven hangen in het verleden,” aldus Sakkers.

Polderoverleg

De discussie rondom de flexmarkt werd besproken tijdens het polderoverleg tussen de verschillende sociale partners. De Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) moet bijvoorbeeld aangepast worden, vinden de vakbonden. Flexwerkers moeten namelijk net zo veel geld kosten als vaste krachten. Door de Waadi aan te passen, zou dit gerealiseerd moeten worden. De wet regelt nu dat uitzendkrachten hetzelfde bedrag krijgen als vaste werknemers. Maar zodra een opdracht wordt uitbesteed aan bijvoorbeeld een zzp’er, valt de zzp’er niet onder die wet. Vakbonden pleiten voor dus meer gelijkheid en duidelijkheid op de arbeidsmarkt ten nadele van de zzp’er.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →