Zzp’ers en freelancers, verenigt u!

Zzp'ers en freelancers, verenigt u! - ZZP Barometer

Meer dan een miljoen zzp’ers met één stem

De VAR werd de DBA. En de DBA wordt een OpdrachtgeversVerklaring. Maar de onzekerheid blijft. Specialisten zien de OV namelijk als een ‘bureaucratisch instrument’ dat de onrust bij opdrachtgevers niet weg zal nemen. Waarom heeft Den Haag eigenlijk zoveel moeite met de zzp’er? En waarom ziet het gros van de politici de zzp-opmars nog steeds als een kwaal?

Freelancer is niet vertegenwoordigd door één grote groep

Het antwoord: we zijn niet verenigd. Als Den Haag wil praten met werkgevers bellen zij CNV. Willen zij iets meer weten over werknemers dan bellen ze FNV. Willen ze iets weten over de ouderen dan bellen ze ANBO. Maar als het gaat om zzp’ers is er niet één grote club waar Den Haag zich tot kan richten. We hebben natuurlijk deze ZZP Barometer, maar dat is een relatief kleine organisatie vergeleken met organisaties zoals bijvoorbeeld, FNV, CNV en ANBO.

“Me against the world”

En da’s ook niet zo gek. We zijn immers niet voor niets zzp’er of freelancer: wij, als freelancer, willen vrij zijn. We willen ons niet verenigen, dat druist tegen alles in waar we voor staan. Me against the world! Maar als we de problemen uit de eerste alinea van dit stukje willen oplossen, dan hebben we geen keuze. We zullen ons moeten verenigen. Je aanmelden bij ZZP Barometer is een mooie eerste stap. En als je in de bouw zit is ZelfstandigenBouw een mooi begin. En De Werkvereniging zou wel eens een volgende mooie stap kunnen zijn. Een initiatief om alle zzp-clubs, stichtingen en verenigingen samen naar Den Haag te laten marcheren als één groep.

Zzp’ers hebben een sterke voorman nodig

De zzp’er en freelancer vertegenwoordigt zo’n slordige 12% van de werkende bevolking. Maar naast de freelancers heb je natuurlijk ook nog werknemers die naast een deeltijdbaan een eigen bedrijfje hebben, jongeren die hun studie met een baantje combineren, of gepensioneerden die nog een aantal jaren doorwerken. Als we deze groep optellen, vertegenwoordigen we maar liefst 28% van de werkende bevolking. Maar we missen één grote, overkoepelende, sterke club die ons vertegenwoordigt. We missen een sterke voorman of voorvrouw die onze belangen verdedigt in Den Haag. En ik hoop dat die er wel snel komt. Want anders ben ik bang dat ik weer terug in het vastebaanleven wordt gedwongen door mensen die geen idee hebben hoe mooie het vrijebaanleven is.

Pascal Boogaert

Pascal Boogaert is als zelfstandig creatief werkzaam in marketing en communicatie. Hij heeft twee boeken geschreven, waaronder ‘Vogelvrij’. In dit boek – www.vogelvrijboek.nl – zijn de wijze levenslessen van meer dan 50 zelfstandigen verzameld. Daardoor is het boek een onmisbare vriend voor iedereen die als zelfstandige werkt (of wil werken) in marketing en communicatie. Pascal is tevens voorzitter van The Freeforce; een collectief van meer dan 150 freelancers.

Bekijk alle artikelen van Pascal Boogaert →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →