Hoe jij met discipline dat eeuwenlange to-do-lijstje afkrijgt

Avatar foto Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Hoe jij met discipline dat eeuwenlange to-do-lijstje afkrijgt | ZZP Barometer

Ontdek je blinde vlek en ontwikkel discipline

Ik roer in mijn warme choco waarin ik net een shot espresso knalde. Op een schoteltje ernaast ligt verleidelijk veel slagroom – ik liet me weer overhalen. Het is zondagmiddag en ik ben veroordeeld tot uitgestelde to-do’s. Misschien niet de fijnste manier om het weekend af te sluiten en toch stemt de sfeer op het Westergas-terras mij positief. Driftig woorden typend schommel ik speels heen en weer. Achter mijn zitschommel brandt een haardvuurtje en voor mij schijnt de zon. Gecombineerd met lounge achtergrondmuziek heb ik al werkend toch een vakantiegevoel.  

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Discipline: (g)een vies woord

To-do’s zijn onlosmakelijk verbonden met ondernemersdoelen. Wat nodig is om ze af te strepen is discipline. De eerste jaren van mijn ondernemerschap was discipline een woord dat ik liever niet in de mond nam. Vond ik vies (ik neem liever chocolade in mijn mond). Natuurlijk kwam het uiteindelijk goed. Discipline ontwikkelen gaat bijna vanzelf als je lang genoeg ondernemer bent – in mijn geval een kleine 10 jaar. Sterker nog: ik weet inmiddels hoe je wél dingen gedaan krijgt. Dus waarom liet ik mijn to-do’s dan toch liggen de afgelopen week? En niet een dag, maar zeker drie dagen op een rij…

Zo ontwikkel je discipline

Om heel eerlijk te zijn, was ik deze week wat afgeleid. Ik ontdekte dat verliefdheid en to-do-lijstjes slecht samengaan. Hoe doen mensen dat?! En nu zit ik dus op de reflectiebank (sorry, reflectieschommel). Braaf stel ik mezelf de vragen die ik normaal tijdens een workshop zou stellen: “onder welke omstandigheden verzaak je te doen wat je moet doen? En kun je deze omstandigheden veranderen?” Als je dit stelselmatig bijhoudt (wilskrachtdeskundige Kelly McGonical zweert bij een disciplinedagboek) kun je meer discipline ontwikkelen en meer gedaan krijgen. De omstandigheden veranderen continu, je moet het dus blijven bijhouden en gedisciplineerd actie ondernemen. Dat is de sleutel tot het succesvol afstrepen van de meest ambitieuze to-do-lijstjes. Goed om te weten: discipline is als een spier. Je kunt het gewoon trainen.

Get things done: zo krijg je to-do’s wél af

Mijn afleidende privésituatie ga ik nu te lijf door minder af te spreken dan mijn hart zou willen, minder thuis te werken (hij is mijn achterbuurman dus fysieke afstand helpt) en mijn telefoon wat vaker op stil te zetten zodat ik niet continu berichtjes lees of stuur. Mijn achterbuurman begrijpt het (hij kampt met hetzelfde probleem). En het helpt direct: dit blog schrijven was een van de to-do’s die ik verzaakt had.

De volgende keer dat jij je to-do’s verzaakt kun je jezelf drie dingen afvragen:

  1. Wat is mijn blinde vlek. Ofwel: Wat gebeurde er toen ik het naliet te doen wat ik moest doen? (Bijvoorbeeld: Ik was moe, ik was op een plek met veel afleiding, ik had geen zin, de zon scheen enzovoort).
  2. Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik het nog eens nalaat? (Bijvoorbeeld: Het in de ochtend doen – dan heb ik meer energie dan na de lunch, een rustiger werkplek opzoeken, werken combineren met de zon enzovoort).
  3. Kan ik agenderen wat ik met regelmaat moet doen, maar met regelmaat nalaat? Bijvoorbeeld elke vrijdagochtend herinnert je agenda eraan dat je een blog moet schrijven of acquisitie moet plegen. (Dit is wat Ben Tiggelaar in dit artikel een micro-voornemen zou noemen, een klein stapje naar je doel toe dat de kans vergroot dat je het uiteindelijk echt doet).

Zoals ik in mijn pas verschenen boek Zelfstandige met plezier schrijf: “Bewustwording helpt bij het herhalen wat wél werkt en het vermijden wat níet werkt. Het resultaat: getting things (finally) done.” Oók als die roze wolk voorbij komt…

Avatar foto
Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →

Aanbevolen

Meer succes als zzp'er door zelfcompassie | ZZP Barometer
Meer succes als zzp'er door zelfcompassie
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZakelijkSucces.nl - Bart van den Belt - ZZP Barometer
"Jij bent ook hiertoe in staat"
Opinie
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →