Onzekerheid bij inhuur zzp’ers duurt voort tot nieuw kabinet

Onzekerheid bij inhuur zzp'ers duurt voort tot nieuw kabinet | ZZP Barometer

“Opdrachtgever houdt hand op knip zolang zzp-situatie zo blijft”

In een brief aan de Tweede Kamer rapporteert demissionair minister Asscher maandag dat het ambtelijke onderzoek naar mogelijke oplossingen voor het DBA-debacle is voltooid. Het onderzoeksrapport geeft tien mogelijke oplossingen. De minister geeft echter aan hierin een opdracht voor het nieuwe kabinet te zien. Hij zal op korte termijn geen actie ondernemen. “Zolang de situatie rondom de inhuur van zzp’ers zo blijft en de onzekerheid omtrent de Wet DBA daarmee blijft, zullen opdrachtgevers hun hand op de knip houden. En minder of geen zzp’ers inhuren. Daarmee blijft er veel onduidelijkheid en last ervaren worden door de meerderheid van de 1,1 miljoen zzp’ers in Nederland,” aldus Jeroen Sakkers, zzp-expert en initiatiefnemer van ZZP Barometer.

Handhaving Belastingdienst

Het onderzoeksrapport concludeert dat er tien oplossingen zijn voor de zzp-problematiek. De eerste vier oplossingen focussen zich op de uitvoering en handhaving door de Belastingdienst. Sakkers: “Deze oplossingen zijn echter weinig creatief. Of baseren zich op ideeën die al jaren geleden door de markt zijn tegengehouden en hoogstwaarschijnlijk niet haalbaar zijn. Zo wordt het idee om een webmodule te bouwen weer geopperd, echter zou de opdrachtgever deze dit keer moeten invullen om administratieve rompslomp te voorkomen. De introductie van bepaalde randvoorwaarden als de duur van overeenkomst, het tarief en de vraag of er sprake is van kernactiviteiten, is wel een haalbare kaart”. Ambtenaren die het rapport schreven, benadrukken wel dat deze criteria voor de Wet DBA “zo min mogelijk arbitrair” moeten zijn. “Als het nieuwe kabinet deze oplossing wil doorvoeren, dan zal het een goed verhaal moeten hebben. Met name omtrent het tariefniveau dat als grens wordt genomen,” reageert Sakkers.

Aanpassing wettelijke criteria

De laatste zes oplossingen die in het rapport worden genoemd, vragen om een aanpassing van de wettelijke criteria. Hierbij is ook de ondernemersverklaring, door zzp-organisaties als PZO, Zelfstandigen Bouw en ZZP Nederland voorgesteld, opgenomen, De ambtenaren achten de uitvoerbaarheid van zo’n verklaring alleen “structureel problematisch”, en concluderen dat een “effectieve handhaving op schijnzelfstandigheid moeilijker wordt”. Sakkers: “het is schrijnend dat het probleem waarvoor de Wet DBA een oplossing moet zijn, schijnzelfstandigheid, zwaar overdreven wordt en niet onderbouwd is, terwijl de overduidelijke, negatieve effecten van de invoering van deze wet worden gebagatelliseerd in dit onderzoek.”

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →